Solen

Persienn-Karlsson lagar din söndriga persienn i Kristinehamn. Var kommer persiennerna ifrån? De två övergripande typerna av persienner är färdiga persienner och gjorda för att mäta. Lättmåliga persienner är gjorda för att passa en viss eller uppmätt fönsterstorlek. Färdiggjorda persienner tillverkas i inställda storlekar som kan skäras ner för att passa alla fönster.

Dessa persienner kan klassificeras i stora delar i sex olika kategorier: rullgardiner (som inte har slats men består av en enda bit), romerska persienner, persienner, persienner, shoji japanska persienner och vertikala persienner.

Många fönstergardiner är gjorda med tyg av tyg, metall, plast eller trä som justeras genom att vridas från ett öppet läge (där lamellerna inte överlappar varandra) till ett slutet läge (där de gör). Metallfönstergardiner används ofta utanför ett hem eller företag för att skydda mot stöld, temperatur, åskådare, bländning, dåligt väder eller eld (i brandfallsområden). ofta är dessa persienner maskindrivna, istället för handdrivna.

Horisontella persienner använder ett tunt vävt sladdstegsystem för att suspendera lamellerna och låta dem stängas eller öppnas via en roterande trumma, till vilken varje övre ände av den vävda stegen är innesluten och fastsatt. En lyftkabel gör att persiennen kan dras upp och staplas tätt överst i fönstret när det är önskvärt.

Ett av de tidigaste patenten för en fönsterhuggning lämnades in 1888 av George L. Castner.

Vertikala persienner använder en allmänt bredare lutning och man kan dra en sladd för att stapla lamellerna ihop, åt sidan eller separera dem i mitten och stapla dem i varje ände. Listerna kan roteras via en roterande axel i det övre huvudskenhuset, som löper genom oberoende växellådor som omvandlar vridningen av en lutningsskena till en rotation av varje enskild lutning synkront. De ursprungliga vertikala persiennerna uppfanns i Kansas City, Missouri av Edward Bopp och Fredrick Bopp, som höll det ursprungliga patentet. Företagets namn var då Sun Vertical. På 1960-talet såldes patent och företag.